Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Erdem, Ahilik Haftası nedeniyle Başkan Uğur'u ziyaret etti

Erdem, Ahilik Haftası nedeniyle Başkan Uğur

Büyükşehir Başkanı Uğur, Balıkesir'le birlikte esnafın işi ve aş'ının büyüyeceğini iddia etti.

Ahilik Haftası kapsamında BESOB yönetim kurulu Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’u makamında ziyaret etti.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur Ahilik Haftası nedeni ile ağırladığı BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve yönetim kurulu ile meslek odası başkanlarının Ahilik Haftasını kutladı.
Bizim Ahilik geleneğimiz, göreneğimiz Osmanlı’dan bu yana sürüyor diye konuşan Uğur “Sizler de bunu devam ettiriyorsunuz. Ustalık var çıraklık var. Eskisi gibi peştamal kuşanma falan olmuyor belki eskisi gibi çıraklar ustalarına itaatkar değiller ama yine de bizim geleneğimizi göreneğimizi yaşatmak önemli. Sizler de esnaf teşkilatı olarak kendi üyelerinize gereken destekleri veriyorsunuz. Biz de her zaman Büyükşehir Belediyesi olarak esnafımızın yanındayız.” dedi.
BESOB Başkanı Fehmi Erdem’de, Başkan Edip Uğur’a hem kendilerini ağırladığı hem de inceliği için teşekkür ederek “Bugün burada il genelinden bütün oda başkanlarımız var. Bizleri ve oda başkanlarımızı ilçeler bazında da projelerinizden, çalışmalarınızdan bilgilendirirseniz mutluluk duyarız” diye konuştu.
Balıkesir’in 30 Mart’ta büyükşehir olduğunu hatırlatan Başkan Uğur, 30 Mart’tan bu yana Büyükşehir kuruluş aşamasında hangi alanlarda söz sahibi olduklarını, mallarını, mülklerini envanter olarak çıkardıklarını bunu yapmadan icraata başlamanın mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu:
Uğur: “Körfez Bölgesinde arıtmalar çalışmıyor”
Balıkesir Türkiye’nin küçük bir örneği. 18 bin km2 bir coğrafi alanımız var adalarımızla beraber denizler hariç. İstanbul 6 bin kilometrekare Balıkesir 18 bin kilometrekare, İstanbul’un 3 katı büyüklüğündeyiz coğrafi açıdan. Ege’si ile Marmara’sı ile çok da zengin bir il Balıkesir. Yaz nüfusu 3 milyonu geçiyor kış nüfusu 1 milyon 200 bin. Bütün hedefimiz Balıkesir’in zenginliklerini marka yapmak, Balıkesir’i çevresi temiz, insanların rahat ve huzurlu yaşayabildiği bir kent haline getirmek. Çevre sorunları var. Çöpü, arıtmaları, kanalizasyonu, hayvansal atıkları ile. İşin içine girince hakikaten şu anda Balıkesir’de toplanan çöplerin hepsi vahşi depolama. Balıkesir merkezde 2007 yılında başlayan AB fonlarından 18 milyon Euro bir yatırımla yapılmış katı atık depolama sahası daha yeni faaliyete geçti. Bandırma, Manyas, Gönen, Marmara Adasında diğer tarafta da Edremit Körfezinde katı atık toplama tesisleri ile çevreyi kirletmeyelim istiyoruz. Şu anda dere yataklarına çöpler bırakılıyor bekleniyor ki bir yağmur yağsın çöpler denize gitsin. Çöpün yanında arıtma sorunu var. Ayvalık, Havran, Edremit’in arıtması yok. Cumartesi günü körfezimizde nüfus azaldığı halde biz Kaz Dağlarındaydık. Kaz Dağlarına giderken denizin üstünden geçtik baktık yine arıtma tesislerinin derin deniz deşarjı fokur fokur pislik denizin ortasında kaynıyor.
Uğur: “Kaz Dağlarına kar yağdıracağız”
Kaz Dağlarına niçin gittik? Kaz Dağları milattan önce kalma İda, Eflatun’ların, Sokrat’ların, büyük filozofların yaşadığı alan. Hakikaten oksijeni ile tarihi ile ormanları ile endemik bitki türleri ile biz burayı marka yapmalıyız. Nasıl marka yapacağız? Dedik ki biz buraya mutlaka teleferik koymamız lazım. Altınoluk’tan Kaz Dağlarına teleferik ile çıkmamız lazım. Bursa’daki teleferiği işleten firmayı davet ettik geldiler. Milli Parklar Bölge Müdürlüğünün elemanları ile nereden çıkabiliriz, insanların hizmetine nereyi açabiliriz, doğal dokuyu bozmadan nasıl yaparız diye araştırdık. Yüce Allah bu zenginlikleri yaratmış insanın hizmetine sunmuş. Ama bizler bu zenginlikleri insanlarla buluşturamazsak marka yapamazsak bunun hiç kimseye faydası yok. Bazıları “Sakın dokunmayın” diyor. Peki dokunmayalım, dağ orada duruyor, havası orada, endemik bitkisi orada, her şey orada peki biz oraya çıkmazsak, insanlara tanıtmazsak, eko turizme açmazsak kime faydası var? Amerika ve İtalya’dan uzmanlar geldi, Amerika ve İtalya’daki dağ turizmi, kayak turizmi ile ilgili ne yapılabilir diye çevreyi gezdiler. Kaz Dağlarını, Edremit, Burhaniye, Ayvalık’ımızı marka yapalım, yazın da kışın da av turizmi olsun, kayak turizmi olsun. Gelen uzmanlar Eğer eksi üç derecenin altında ise sunni kar yağdırdıklarını söylediler. Amerika’da birçok yerde böyle yapıyorlar. Bunun projesini yapalım, kayak merkezi olsun gezi alanı olsun insanları buralara çıkaralım. Balıkesir Çamlık Mevkii’ne yine teleferik düşünüyoruz. Başka ne olabilir? Yine Çamlık mevkiine helikopter pisti olabilir. Helikopteri koyalım oraya. İstanbul’u nasıl dolaştırıyor helikopter aynı öyle Balıkesir’i de dolaştıralım. İhtiyaç olduğunda İzmir’e gitsin, İstanbul’a gitsin. Bizlerin hükümet ile çok yakın olması lazım. Ben hatırlıyorum üniversite için Kalkınma Bakanına gittik “Ben gelemem” dedi. Amma helikopter tuttuk, İstanbul havaalanına geldi, İstanbul’dan aldık, akşam dörtte toplantısı vardı tekrar İstanbul’a teslim ettik bakanımızı. Başka türlü gelip yerinde göremezdi. Helikopterin olduğu zaman istediğin bakanı, istediğin genel müdürü getirebiliyorsun.
Uğur: “Balıkesir’i 2050 yılına göre planlıyoruz”
35 yıl sonra 2050 yılı geliyor. 35 yıl çok uzun bir süre değil. Bandırma’ya biz 1/100 binlik haritalarda Bandırma-Edincik arasını sanayi bölgesini ilan ettik. Şimdiden 8-10 milyar Euro yatırım geldi. Ege Bölgemizi bütün Edremit Körfezini turizm alanı yapıp sanayiyi sokmayacağız, ormanlarımıza, ağaçlarımıza zarar vermesin ama turizm potansiyelini de en iyi şekilde değerlendirelim diye hesap ediyoruz. Balıkesir’e en az üç üniversite olmalı diyoruz. Önce Bandırma’ya bir üniversite, inşallah 2015 yılında Bandırma Üniversitesi’ni gerçekleştireceğiz. Arkasından da Ege Bölgemizde bir üniversite için harekete geçeceğiz.
Uğur: “Balıkesir’de arazi çok ama sıkışıp kalmışız”
Her meclis toplantısında imar mevzi planı geliyor. Bir yere yoğunluk veriyorsun 5 yıl sonra yetmiyor. Ne park alanı yetiyor, ne yeşil alan yetiyor. Halbuki Balıkesir’in coğrafyası 18 bin kilometrekare küçük bir yer değil. Herkes imar, arsa rantı derken herkes merkeze yoğunlaşmış. Balıkesir’i şöyle bir açmamız lazım. Yoksa Balıkesir’de yer çok, arazi çok ama sıkışmışız. Merkezde bakıyorsun Milli Kuvvetler Anafartalar başka bir şey yok. Balıkesir’i çevre yolları ile yerleşim yerleri ile açmamız lazım. Bandırma da öyle Edremit de öyle çarpık yapılaşma ile sıkışmış. Balıkesir’i planlı büyüteceğiz. Büyüyen bir Balıkesir’de, 5 milyonluk bir Balıkesir’de elbette esnafın da aşı işi artacak. Her zaman esnafımız ile beraberiz. Başkanımız Erdem ile iyi bir diyalog halindeyiz, her zaman görüşüyoruz. Bütün bu planları yaparken BESOB Başkanı ile her zaman beraber olup, fikir alışverişinde olacağız.
BESOB Başkanı Fehmi Erdem’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’un esnaf teşkilatı ile yakından ilgilendiğini belirterek, en uç ilçede yaşayan vatandaşların bile Başkan Uğur’dan memnun ve umutlu olduklarını dile getirdi.
Daha sonra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, BESOB Başkanı Fehmi Erdem, yönetim kurulu üyeleri ve oda başkanlarına büyükşehir belediyesinin en üst katındaki sosyal tesiste öğle yemeği vererek Ahilik Haftasını kutladı.



  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı